Scurtmetrajul “Cautare” premiat la Cannes 2010, difuzat in premiera tv de 1 mai la HBO

Premiat anul trecut in cadrul sectiunii Quinzaine des Réalisateurs, Cannes, 2010, documentarul de scurtmetraj Cautare va fi difuzat duminica, 1 mai, de HBO România, in cadrul Zilei Filmului Românesc. Cautare face parte dintr-o selectie ce cuprinde cele mai recente si premiate filme de lungmetraj, scurtmetraj si documentare, printre care: Marti, dupa Craciun (regia: Radu Muntean), Medalia de onoare (regia: Calin Peter Netzer), Aurora (regia: Cristi Puiu), Colivia (regia: Adrian Sitaru), The Shukar Collective Project (regia: Matei-Alexandru Mocanu).
Produs de Aristoteles Workshop – program anual unic de training, dezvoltare si productie de film documentar, sustinut de ARTE/France, Programul MEDIA al Uniunii Europene, Centrul National al Cinematografiei si Institutul Cultural Român – scurtmetrajul „Cautare” este prezentat de HBO România in premiera la televiziune, duminica, de la ora 14:30. Despre Cautare. Intr-o lume a plasticului si reciclarii, doi dogari nomazi cu un ritm de viata aparte, priceputi la lucruri de care nu prea mai e nevoie, fara bunuri impovaratoare, nici macar un ceas, isi gasesc timp sa caute sensuri. Sau lipsa lor. In aceasta existenta marginala, care l-ar entuziasma pe Zola, prietenia lor pare a rezista intr-o zona atemporala. Scurtmetrajul a fost produs la Sibiel, de Aristoteles Workshop. Echipa filmului este formata din Ionut Piturescu, Bogdan Palici si Adrianna Dunin-Wasowicz. Filmul a primit, in 2010, marele premiu pentru scurtmetraj al sectiunii Quinzaine des Réalisateurs, “pentru cel mai curajos proiect”.
Participantii vor fi sustinuti in promovarea si distributia filmelor realizate in cadrul cursului, ceea ce le va aduce un beneficiu triplu: instruire, practica, vizibilitate. Printre cei mai buni experti internationali sunt invitati de sase ani la workshopul Aristoteles: Jennifer Fox, Rafi Pitts, Nino Kirtadze, Marijke Rawie, Thierry Garrel, John Appel, Alex Szalat, Elizabeth Hulten etc.  Peste 120 de tineri, din SUA, Franta, Spania, Irlanda, Portugalia, Mexic, Austria, Australia, Israel, Italia sau India, au aplicat anul trecut la cea de-a cincea editie AW, dar targetul workshop-ului a fost si ramâne Europa Centrala si de Est.  AW a depasit statutul de simplu atelier de formatie profesionala si s-a afirmat treptat si ca producator de filme documentare de exceptie: Nu te supara, dar…, al Adinei Pintilie, a facut literalmente inconjurul lumii si a adus acasa multiple premii (The Golden Dove, de la prestigiosul Festival de Film Documentar de la Leipzig, Germania, 2007; Best Film Award, Dialektus Documentary Film Festival, Ungaria, 2008; Best Woman Director, FICCO International Film Festival of Contemporary Cinema, Mexic, 2008 etc.); Sibiu Stories, al Corinei Radu (Best Documentary Award, L’Alternativa Independent Film Festival Barcelona, Spania, 2008), Ciobanul Zburator al lui Catalin Musat (Special Mention, la Festivalul International de Film, Locarno 2009), Rebel, Rebel, regizat de Mihai Bauman si Alexandru Belc (selectat la sectiunea First Steps a Festivalului International de Film Documentar Visions du Réel de la Nyon, Elvetia), Cautare, regizat de Ionut Piturescu, a reprezentat România la Cannes, in Quinzaine des Réalisateurs 2010 si a primit premiul sectiunii, SFR Prize for The Most Audacious Film.
Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *