Colectii

Premiera in licitatiile Artmark: curiozitati si obiecte de colectie ale Epocii de Aur

Primul eveniment pregatit de Artmark anul acesta propune colectionarilor doua licitatii-premiera in Romania: „Epoca de Aur” si Licitatia de Avangarda si Expresionism. O multitudine de obiecte care evoca aspecte oficiale sau cotidiene ale vietii sub regimul dictatorial al Republicii Socialiste Romania si creatii artistice rarisime integrate celor doua miscari ultra-moderniste sunt scoase la vanzare pe data de 26 ianuarie la Athénée Palace Hilton.
Licitatia „Epoca de Aur” prezinta o serie inedita de picturi, piese de arta decorativa, fotografii, documente, carti, medalii si decoratii, precum si alte obiecte cu valoare istorica si documentara datand din perioada regimului comunist din Romania. Printre cele 70 de loturi oferite, se afla obiecte de valoare care au reprezentat cadouri de protocol pentru cuplul Ceausescu, lucrari plastice cu tematica proletcultista, afise de propaganda, fotografii care ii infatiseaza pe liderii comunisti in posturi inedite.
Atractiile licitatiei le constituie unele dintre cele mai luxoase si excentrice daruri primite de familia Ceausescu de la liderii regimurilor comuniste din Asia si Africa. Este vorba despre obiecte pretioase de arta decorativa ce au apartinut Elenei Ceausescu, precum o cutie de bijuterii lucrata in sidef sau doua piese din blana naturala, prima realizata din sase bucati de blana de pui de tigru (210 cm, pret de pornire 1.800 €), iar cea de-a doua, o blana de leopard (pret de pornire 1.200 €), obiecte utilitare, cum ar fi un stilou Elite ce a apartinut lui Nicolae Ceausescu (pret de pornire 2.000 €), un covor reprezentand familia dictatorului, destinat sa decoreze Casa Poporului (pret de pornire 800 €).
Licitatia de Avangarda si Expresionism propune colectionarilor de pictura si sculptura specifice celor doua miscari moderniste de respiratie si circulatie internationala o selectie remarcabila de opere de arta, semnate de Brauner, Herold, Marcel Iancu, Maxy, Segal sau de Tonitza, Iser, Tuculescu, Baba etc.
O parte dintre cele mai valoroase loturi ale Licitatiei de Avangarda si Expresionism va fi prezentata intr-o expozitie organizata de Artmark cu ocazia „Zilei Nationale a Culturii Romane”, la Ateneul Roman. Evenimentul se alatura unui concert pregatit de Orchestra simfonica a Filarmonicii „George Enescu” la Ateneul Roman, la care va participa si Ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor. 
Programul de vizitare este duminica, 15 ianuarie, intre orele 12.00 – 19.00, iar pe 16 si 17 ianuarie intre 11.00 – 19.00.
Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *