Despre mitul increderii in sine

Multa lume crede ca reteta succesului in viata si cauza tuturor dificultatilor este una singura: lipsa increderii in sine. Cartile de self-help sunt pline de sfaturi despre cum sa ne crestem increderea in sine, sfaturi care merg de la a recita in oglinda a unei fraze referitoare la cat de frumosi si inteligenti suntem, pana la a ne gandi la realizarile noastre trecute, pentru a ne simti mai bine. In consecinta, exista multe programe educationale pentru adulti si pentru copii care sunt centrate pe dezvoltarea increderii in sine.
Cu toate acestea, studiile nu sprijina reteta increderii in sine. O evaluare a peste 15,000 de studii  despre increderea in sine dovedeste ca aceasta nu cauzeaza performanta profesionala sau scolara si nici echilibrul psihologic.
In plus, exista doua pericole ale acestei valorizari extreme a increderii in sine:
  1. Metodele propuse pentru cresterea increderii in sine fac mai mult rau decat bine.
Ca exemplu, afirmatiile de genul “Sunt o persoana puternica” si “Pot obtine succesul”, destinate unor schimbari pozitive in viata oamenilor s-au dovedit a crea confuzie si o stare de rau pentru anumite persoane.
Astfel, rezultatele unui studiu arata ca persoanele care apeleaza la aceasta metoda trec prin urmatorul proces:
a) repeta o afirmatie de genul: “Sunt o persoana puternica”,
b) moment in care in mintea persoanei apar automat ganduri opuse afirmatiei;
c) rezultatul este urmatorul gand auto-critic: “nu sunt o persoana atat de puternica pe care ar trebui sa fiu”, de unde confuzia si starea de rau si intarirea convingerii disfunctionale.
  1. Efectele unei increderi in sine crescute pot fi daunatoare, atunci cand sunt asociate cu narcisismul sau cu o toleranta scazuta la frustrare
“Atunci cand increderea in sine este asociata cu narcisismul, este mai probabil sa apara agresivitatea, ca forma de a adapta lumea exterioara la reprezentarea eronata si supraevaluata despre sine. Astfel, in fata evenimentelor care ar putea sa reprezinte amenintari la adresa propriei imagini despre sine, persoanele cu o incredere in sine ridicata tind sa reactioneze irational si drastic, uneori chiar violent. In caracterizarile facute persoanelor violente apar adeseori cuvinte ca: “arogant”, “increzator”, “mandru” si altele asemanatoare”, mentioneaza psihologul Radu Nicolae-Cocea (www.7relatii.ro)
Prin urmare, in multe situatii, o increderea mai mare in sine este exact ceea ce nu avem nevoie, astfel ca putem sa renuntam la cautarea increderii in sine ca reteta a succesului, in speranta ca aceasta cautare ne va duce spre descoperirea unor ingrediente mai adecvate.
Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *