Style

Primul designer roman cu o creatie expusa la Muzeul Postei din Paris

Tanara creatoare de moda romana Silvia Terziu a reusit o premiera pentru moda romaneasca de avangarda: una dintre piesele realizate de ea a fost expusa la Muzeul Postei Franceze din Paris, succesul repurtat determinand conducerea institutiei sa extinda aceasta expozitie in intreaga Franta. A fost discipola lui Stephane Rolland, designerul partener al Festivalului de la Cannes, si acum isi doreste sa cucereasca Parisul.

Muzeul Postei Franceze este una dintre atractiile-cheie ale metropolei franceze si un simbol al vietii urbane pariziene contemporane, gazduind permanent expozitii, dintre care doua expozitii culturale anual.
Tanara creatoare este unul dintre cei mai promitatori designeri care si-a finalizat studiile anul trecut la Paris, la Universitatea Internationala de Moda Esmod. Stabilita la Paris, Silvia provine din Timisoara si are o afinitate declarata spre stilul futuristic al lui Paco Rabanne, pe care doreste sa-l interpreteze pornind de la propria sa viziune artistica. De altfel, influentele metalice ale creatiilor sale toamna-iarna 2011-2012 poarta amprenta creatorului Paco Rabbane. Siluetele sale metalice au o tenta abstracta care anticipeaza  sufletul, lumea interioara, transparenta aparenta si profunzimea spirituala. Senzualitatea creatiilor sale forteaza limitele dintre sexy si rezervat, dand, ca in realitate, o forma contradictorie individualitatii feminine.
Creatiile romancei au aparut pana in acest moment atat in catalogul Universitatii Internationale de Moda Esmod, cu ocazia aniversarii a 170 ani de existenta, cat si in diverse publicatii importante: Marie Claire, France 2, Le Figaro. Creatiile Silviei sunt inspirate de catre designeri de ultima generatie: Marchesa, Elie Saab sau Lanvin. Dupa cele doua sezoane in care a fost prezenta la salonul PREMIERE VISION PLURIEL si Who’s next- Salon pentru creatori, Silvia a realizat ca creatiile sale sunt facute pentru femeia senzuala si provocatoare, cu caracter, care vrea sa iasa in evidenta prin caracterul ei, pus in relief de hainele pe care le poarta. Cum vede creatoarea originara din Romania diferentele de stil dintre femeia parizianca si femeia de pe strazile Bucurestiului?  “Cred ca femeia universala nu exista. La Paris hainele sunt lejere, vaporoase, culorile mai degraba neutre, cum zice francezul  „a Paris, toutes les chat sont gris”; adica nimeni nu iese in evidenta, nici prea sexy, nici prea colorat. Este o moda „orice imi sta bine, combinat cu orice”, parul e in toate directiile. Insa la Bucuresti vedem femeia sexy, eleganta, imbracata de seara chiar si in timpul zilei, care are nevoie sa iasa in evidenta ori prin vestimentatii mulate pe corp ori prin culori tari, femeia care nu iese din casa necoafata, nemachiata, chiar as spune prea dichisita“.

Un proiect al Silviei aflat in derulare in prezent este pregatirea colectiei de primavara-vara 2012, inspirata de Marchesa, proiect pentru care au fost deja demarate pregatirile necesare. In acelasti timp, creatoarea este interesata si de piata din Romania si pregateste o ampla defilare in cadrul Bucharest Fashion Week.

Pana la finalizarea acesteia, prima sa colectie poate fi vizionata pe site-ul  www.silviaterziu.com. “Dintotdeauna fascinata de domeniul modei, am luat decizia de a urma cursuri aprofundate de design vestmentar la o universitate de prestigiu, chiar in capitala modei: Universitatea Internationala de Moda Esmod, Paris. De mica obisnuiam sa fac diferite haine pentru papusi pe parcursul vacantelor de vara, in vizita fiind la bunicii mei, iar mai tarziu am urmat cursurile Liceului de Arte Plastice din Timisoara. De-a lungul timpului am ajuns sa ma abat de la drumul meu, predestinat catre arta, din diverse motive, realizand insa, in cele din urma, ca in familia mea croitoria si arta de a se imbraca a fost o meserie imbratisata si de catre inaintasii mei”, marturiseste creatoarea.  
Drumul sau catre inceputul consacrarii in chiar Capitala mondiala a Modei a fost lent, dar sigur: “Dupa terminarea scolii, am pregatit prima mea colectie si am continuat sa particip la diferite concursuri de Design ca cel al Primariei din Paris sau al Festivalului D’Hyeres. Nu am caştigat intotdeauna, insa nu am fost descurajata din acest motiv; dimpotriva, am fost determinata sa incerc sa imi imbunatatesc in mod continuu munca, pentru a fi din ce in ce mai competitiva pe viitor. De aceea am ales sa lucrez cat mai profesionist si sa colaborez cu cele mai bine pregatite persoane din diverse domenii; dupa ce am avut posibilitatea de a intra si lucra in atelierul lui Stéphane Rolland (fost creator pentru Balenciaga, reputat designer francez, partener al festivalului de la Cannes), unde am inteles puterea detaliilor, am colaborat pentru albumul foto, cu actuala castigatoare Miss Fashion TV Romania 2011 Sandra Bachici ”, continua Silvia Terziu. 
 

Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *