Arhitectura

Premiul Daylight 2011

Doi arhitecti francezi au fost premiati cu 100.000 de euro pentru valorificarea luminii naturale in proiectele derulate in ultimii ani. Premiul “Daylight and Building Component” este acordat in fiecare an de catre fundatiile VILLUM şi VELUX, fiind  una dintre cele mai valoroase aprecieri oferite arhitectilor, oamenilor de ştiinta sau artiştilor.  
Epoca luminii artificiale a apus. Inca din anii ’80, cercetatorii au constat ca in spatiile luminate artificial apare sindromul “raului de cladire” (Sick building syndrome). Termenul descrie situatiile in care ocupantii unui spatiu manifesta inrautatiri ale starii de sanatate sau disconfort pe durata prezentei in acel spatiu, simptomele neavand nici o alta explicatie medicala. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii publicat in anul 1984 a corelat aceste manifestari cu lipsa luminii naturale şi a unei aerisiri corespunzatoare a spatiilor in care aparea sindromul. In anii ’90-2000, mai multe studii efectuate in numeroase tari europene şi in SUA  au scos la iveala faptul ca lumina naturala previne deficientele de vedere, sporeşte confortul psihic, creşte productivitatea şi amelioreaza starea de sanatate. In acest context, lumina naturala capata tot mai multa importanta in proiectarea atat a spatiilor de locuit, cat şi in a celor publice. De aceea, arhitectii şi cercetatorii care aduc inovatii semnificative legate de valorificarea luminii naturale se bucura tot mai des de recunoaştere la nivel mondial.
“Prin distinctiile acordate, cele doua fundatii detinute de Grupul VELUX sprijina proiecte de cercetare din domenii variate precum: arhitectura, cultura, ştiinta, tehnologie, mediu. Anual, premiul “Daylight and Building Component” se acorda unui specialist sau unui grup de specialişti care, prin lucrari de arhitectura, de arta, ştiintifice sau practice, contribuie esential la recunoşterea valorii şi importantei luminii naturale in mediul construit. In 2011 atentia s-a indreptat  catre cuplul de arhitecti francezi Anne Lacaton şi Jean-Philippe Vassal, desemnati caştigatori ai distinctiei” declara Alexandra Maier, Arhitect, VELUX Romania.  Cei doi arhitecti francezi lucreaza in aceeaşi firma din 1987 şi, impreuna, au dezvoltat proiecte arhitecturale de renovare inteligenta şi sustenabila a unor spatii complexe. Recunoaşterea lor a venit odata cu performanta extraordinara de a refolosi materiale şi resurse deja existente in situ, reducand considerabil consumul de material şi cel energetic printr-un design inovativ. Alaturi de proiecte ample de reabilitare a locuintelor sociale in diverse oraşe din Franta, realizate cu implicarea rezidentilor, unele dintre cele mai insemnate proiecte ale lor au fost renovarea Palatului Tokyo din Paris, un important centru dedicat artei moderne şi contemporane, a Şcolii de Arhitectura din Nantes sau a cafenelei Una din centrul muzeal MuseumsQuartier din Vienna.
“In proiectele noastre este vorba despre flexibilitate şi capacitatea fiecarui spatiului de a le oferi locuitorilor sai libertate şi confort. Am incercat sa imbunatatim starea cladirilor prin adaugarea unor elemente care au lipsit in momentul construirii acestora: balcoane, extensii, acustica sau izolatii care sa economiseasca energie”, spune Anne Lacaton. “Noi credem ca cel mai frumos lucru care i se poate intampla cuiva este sa poata privi in afara spatiului in care se afla. Asta incercam sa facem in proiectele noastre.” a adaugat Jean-Philippe Vassal. Premiul in valoarea de 100. 000 de euro va fi inmanat celor doi arhitecti francezi astazi, 7 martie 2011, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Copenhaga.
Distinctia este acordata de VILLUM FOUNDATION şi VELUX FOUNDATION, grup de fundatii non-profit, ale caror baze au fost puse in 1971, respectiv 1981, de catre Villum Kann Rasmussen, inginer şi inventator al ferestrei de mansarda. Prin inovatia sa, Rasmussen a largit orizonturile arhitecturale, facilitand folosirea luminii naturale şi a aerului proaspat şi, plecand de la inventia sa, au fost puse bazele companiei VELUX, al carei nume este un acronim provenind de la cuvintele latine VENTILATIO – aer proaspat şi LUX – lumina.
Prin produsele inventate şi dezvoltate de aproape 70 de ani de catre fondatorul companiei VELUX, Villum Kann Rasmussen, contribuim la imbunatatirea climatului interior al spatiilor de locuit, aducand lumina naturala şi aerul proaspat in interiorul mansardei. Prezenti pe piata din Romania de 13 ani, comercializam cea mai vasta gama de ferestre de mansarda, potrivite atat acoperişurilor inclinate cat şi celor tip terasa, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare, produse de instalare şi izolare termica, dispozitive de comanda şi control. La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuintele sustenabile – cunoscuta sub denumirea de Casa Activa – ce presupune construirea de cladiri care produc mai multa energie decat consuma, asigurand in acelaşi timp un mediu mai sanatos, mai curat şi mai sigur. Grupul VELUX detine fabrici in 11 tari şi companii de vanzari in 40 de tari. In lume, VELUX este unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de constructii. Grupul VELUX are aproximativ 10.000 de angajati şi este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu raspundere limitata, detinuta de catre familia fondatoare şi fundatii. Grupul VELUX este prezent in Romania din 1997, prin intermediul companiei proprii, VELUX Romania S.R.L. Mai multe informatii, pe www.velux.ro.
Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *