Pe drumul ingheţatei

Pe strazile Atenei, in anul 500 i.Hr., oamenii mancau zapada amestecata cu miere şi fructe. La un secol distanta de greci, in 400 i.Hr., perşii au realizat un produs refrigerat din taiţei şi apa de trandafiri, in care gheaţa era amestecata cu şofran, fructe şi alte arome. Autorii primului aparat de facut inghetata sunt considerati a fi chinezii, care, cu peste 2200 de ani in urma foloseu un amestec de zapada şi salpetru pe care il turnau peste exteriorul unor containere, pentru a cobori nivelul de ingheţ sub zero grade. Acestea erau umplute cu sirop peste care se adauga apoi zahar. Tot lor li se datoreaza si primele forme de inghetata pe baza de lactate, chinezii consumand orez fiert bine in lapte, cu diferite arome, pus la inghetat in zapada. Aducerea ingheţatei din lapte cu fructe ingheţate in Europa, din Orientul Indepartat, de la curtea Imparatului chinez, ii este atribuita calatorului şi comerciantului Marco Polo.
De la crema inghetata la deliciul verii
Pe teritoriul romanesc, ingheţata a fost prima data degustata la curtea lui Constantin Brancoveanu care avea o “ghetarie”, un loc foarte racoros, in care se gaseau, printre altele, sorbeturi şi creme ingheţate pentru ospeţele sofisticate de la curte. Astazi, inghetata nu mai este o raritate si ne putem desfata cu acest desert racoritor ori de cate ori ne dorim. La pahar sau caserola, pe bat sau la cornet, Alpin57Lux a dus cremeleinghetate de alta data la rang de deliciu, fiind una dintre cele mai bune şi apreciate inghetate de la noi din tara. Incearca tortul Transalpina si te vei indragosti pe loc de cel putin una dintre cele patru arome delicioase: rom, stafide şi ananas, triple chocolate, caramel cu ciocolata şi arţar cu nuci pecan.
Combinatii neasteptate, arome neobişnuite
Dulcele şi saratul stau de multe ori bine laolalta, iar ingheţata nu se dezice nici ea de aceasta combinaţie. Printre cele mai neasteptate reţete propuse de marii gelaterişti regasim ingheţata cu vin, ingheţata cu hrean, pe cea cu foie gras, cu caviar sau cu homar. Cum ar fi insa sa inlocuiesti sosul de usturoi din shaorma cu inghetata? Ei bine, americanii au facut-o prin comercializare in Florida a cheeseburgerului cu inghetata, salata, muraturi, roşii. La aceasta ciudatenie se adauga si cea servita cu haggis din maruntaie de oaie, cu ramen sau cu carnat alb.
Ingheţata cu lapte de mama este, poate, cel mai controversat sortiment al acestui desert realizat vreodata. Ea este dedicata cantareţei Lady Gaga şi se obţine din lapte de mama, vanilie Madagascar şi coaja de lamaie. Pe aceeasi linie a neobisnuitului in gastronomie se inscrie si ingheţata cu carnat Weiswurst, un preparat nemţesc care se serveşte pe paine. Una dintre cele mai scumpe ingheţate este cea cu caviar sau foie gras. Ea se adreseaza, cu siguranţa, celor mai sofisticate şi rafinate gusturi, dar şi celor mai generoase buzunare.

Nu departe de sortimentele amintite sunt si ingheţata cu anşoa, cu iarba verde, ingheţata din oua de crocodil, cu aroma de caracatiţa, calamar, carne cruda de cal, şarpe sau cu limba de vaca. Cu siguranta, insa, in marea de arome, una mai neasteptata decat cealalta, la final, batalia se da tot intre formele simple, intre clasicele vanilie şi ciocolata. Pentru cei mai putini curajosi, dar care apreciaza diversitatea, Alpin57Lux propune inghetata Malgra pe bat, cu aroma de lapte sisirop de fructe de padure, vanilie cu baton si şerbet de caramel sau ciocolata cu sirop de vişine.   

Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *