LIVE THE GOOD LIFESanatate

O noua tehnica de investigare a cancerului de san, mamografia cu susbtanta de contrast

 Potrivit statisticilor, cancerul de san ramane principala cauza de deces in randul femeilor la nivel global. Potrivit Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania mortalitatea cauzata de cancerul de san este de 36%, peste 7000 de femei fiind diagnosticate anual cu cancer de san, acest tip de cancer fiind si principala cauză de mortalitate la femei.

Desi zilnic sunt depistate noi cazuri de cancer de san, in tarile europene si in SUA mortalitatea cauzata de acest tip cancer este in scadere, intr-un procent considerabil. Potrivit American Cancer Society (ACS), in SUA, de exemplu, acest procent este de 40%. Cu exceptia self-screeningului, efectuat prin palparea perioadica a sanilor, pricipalul factor de reducere a mortalitatii cauzata de cancerul de san este depistarea precoce a acestui tip de cancer prin mamografie.

In special dupa varsta de 40 de ani, mamografia este investigatia cea mai sigura, care poate detecta semnele primare ale cancerului de san. Pentru ca femeia este in centrul universului, CLINICA MEDICUM aduce in Romania cea mai revolutionara tehnologie in materie de mamografie: mamograful Pristina GE cu substanta de contrast.

Iata care sunt principalele beneficii ale mamografiei cu substanta de contrast,raportat la celelalte tipuri de investigantii (mamografie digitala, mamografia cu tomosinteza, IRM mamar etc.):

 1. Ofera un diagnostic rapid si precis al  cancerului mamar,mai ales in sanul dens.
 2. Transeaza diagnosticul de benignitate  sau  malignitate in cazul leziunilor discordante mamo/eco(US) care sunt leziuni mamare benigne dar cu risc crescut de malignizare si care au un aspect imagistic fals pozitiv , in cele doua metode.
 3. Vizibilitatea mai buna obtinuta la mamografia cu contrast (CESM), comparativ cu IRM-ul, datorita evidentierii mai clare a celulor tumorale, chiar si a celor cu o vascularizatie saraca.
 4. Acuratetea imaginii, datorata faptului ca la mamografie  nu exista artefacte de miscarecare pot fi intalnite la examinarea IRM, sanul fiind comprimat si mentinut intr-o pozitie fixa cca 20 secunde.
 5. Rezolutia spatiala sau puterea de detaliu a acestui tip de mamografie este de 10 ori mai mare decat rezolutia spatiala a IRM-ului!
 6. Detectarea cancerelor secundare intramamare atinge un procent de 96% ,fiind similara cu cea a IRM-ului.
 7. Are mai putine rezultate fals positive comparativ cu IRM-ul.
 8. Pune diagnosticul in recidivele cancerului mamar dupa tratamente de tip  chimioterapie sau tratament chirurgical
 9. Se poate efectua si bilateral, ca orice mamografie digitala obisnuita.
 10. Urmareste evolutia tumorala sub tratament chimio si radioterapie.
 11. Nu este influentata de fazele ciclului menstrual.

Exista mitul ca mamografia iradiaza. Mamografia cu substanta de contrast este o tehnologie iradianta pentru paciente?

Desi exista o crestere mica a dozei de iradiere fata de mamografia digitala, in timpul examinarii mamografice cu contrast vor fi efectuate doua expuneri, pe o singura compresie a sanului, cu energii  diferite, respectiv: energii joase, utilizate intr-o mamografie clasica si energii inalte, utilizate pentru evidentierea doar a substantei de contrast din vasele tumorale.

Aceasta expunere bifazica  din timpul mamografiei cu substanta de contrast, va creste doza de iradiere a tesutului glandular cu doar 20% fata de doza primita la o mamografie digitala clasica, ce presupune o singura expunere. Cu alte cuvinte, doza de iradiere a sanului in expunerea  din faza a doua, respectiv aceea care utilizeaza  energiile  inalte, va fi cu 80% mai mica comparativ cu doza absorbita de fiecare san in parte intr-o expunere digitala clasica.

Acest tip de investigatie este neplacuta sau dureroasa?

Creat de cercetatori femei pentru femei, mamograful Pristina GE a fost prevazut cu un mecanism de autocontrol in compresia sanului. Compresia se executa de catre pacienta, dupa pozitionarea sanului de catre tehnicianul radiolog, cu ajutorul unui dispozitiv wireless,pe care pacienta il tine in mana libera, oferint astfel un grad sporit de confort in timpul examenului mamografic, ceea ce ajuta la reducerea durerii si a anxietatii pacientei. Caracteristicile ergonomice au fost concepute special pentru ca aparatul sa fie cat mai confortabil. Toate partile  ce vin in contact direct cu sanul, sunt rotunjite bland. Sistemul dispune de cotiere confortabile, care relaxeaza muschii pectorali pentru a simplifica pozitionarea, compresia si achizitia imaginii.

Care este durata de efectuarea a examinarii si durata de raspuns?

„Marele avantaj al acestui tip de mamograf este raspunsul rapid in comparatie cu alte dispozitive. Durata examenului mamografic cu substanta de contrast  va fi de maxim 10 min, iar rezultatul poate fi comunicat pacientei in urmatoarele 10 min

Metoda este considerate ca o alternativa, mult mai ieftina si mai rapida a examenului IRM mamar cu substanta de contrast, avand o sensibilitate similara acestei metode-de 93,6% si un indice de predictibilitate de 100%.

Datorita acestor avantaje si a gradului de predictibilitate a diagnosticului, mamografia cu substanta de contrast reuseste, de cele mai multe ori , sa evite dignosticarea prin punctie biopsie mamara. .” Dr. Nicolae Cristian Florin – Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală, Clinica Medicum.

Share this:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *